sobota 25. května 2013

Mixa - Cleansing Micellar Water

Neříkám, že se Sensibio špatné, ale je drahé. Levnější aternativa by se docela hodila.











Tedy ne že bych jí teď hledala nějak cíleně, ale v drogerii mě zaujala kosmetika, kterou jsem dosud neviděla. a jejíž obaly se mi zalíbily. Působila na mě tak nějak čistě, nepřeplácaně, zdravě. I přistoupila jsem blíže a začala studovat, co to je zač a jaký je sortiment. Domů jsem si nakonec odnesla tři kousky a jediné, co v tuto chvílí vzhledem k Saigonu na mé pleti můžu zkoušet, je micelárka, protože na oku, kupodivu, nic nemám. Ani na jednom.

Micelárka je hypoalergenní a neobsahuje parabeny a alkohol. Alkohol bych v ní ani nečekala, absence parabenů je milá. 
Základem je - překvapeníííííííí!!! - voda. Tam, kde Sensibio obsahuje propylene glycol (PEG-6), má Mixa hexylene glycol, takže v tomto bodě složení si mohou micelárky podat ruku, protože oba tyto glykoly mají podobné vlastnosti a názory na jejich (ne)bezpečnost se různí. Já se přikláním k tomu, že jsou celkem neškodné, pokud vaše pleť nevykazuje nějaké specifické poruchy jako je ekzém či jiná dermatitida, nebo není extrémně přecitlivělá.
Na daších místech pak najdeme
glycerin
poloxamer 184 - pomáhá spojení mastnoty a špíny s vodou, takže a) zvyšuje čistící schopnosti, b) u oplachovacích věcí se stará o to, abyste se nemusely oplachovat padesátkrát. Je veden jako bezpečná ingredience v kosmetice.
dihydrocholeth-30 - emulgátor. Aby to všechno vypadalo jako voda a ne cucky v tekutině. Taky bez nebezpečí
disodium cocoamphodiacetate - podobně jako poloxamer 184 pomáhá mastnostě a špíně ke smísení s vodou, takže je to čistič a to bezpečný. Z čehopak se asi získává, když v názvu má "coco" ? :-)
disodium edta - Takové krytí zad ostatním surovinám. Například minerály obsažené ve vodě snižují účinnost některých mycích složek, to samé volné radikály a další. Disodium EDTA je vraždí, aby ostatní členi týmu čističů mohli v klidu makat. Názory na tuto chemikálii jsou rozporuplné, zvířátkomilné organizace čas od času vyjdou s informací, že je pro savce toxická. Já si ze studií vybrala to, že její koncentrace v běžných produktech jsou tak nízké, že nic nehrozí, pokud je výrobek používán tak, jak používán má být. Není úplně od věci vyhnout se jí v jídle, kde v některých případech reaguje s jinými složkami a vznikají benzeny. Mňam mňam. Ale to už si dostudujte případně sami :-) Každopádně vyhnout se jí v kosmetice je téměř sci-fi a já moc nevidím důvod tak činit.
panthenol
polyaminopropyl biguanide - polymer, který se používá mimo jiné k čištění a dezinfekci kontaktních čoček, což svědčí o mnohém, oko je přeci jen ještě o trochu vyšší level, než pokožka. V kosmetice používaný jako dezinfekce, tedy konzervant. Jeho působení je docela fascinující, protože napadá buněčné membrány bakterií a narušuje jejich prostupnost, což se buňce pochopitelně příliš nelíbí a je to pro ní smrtelné. To vše ovšem za téměř nulové toxicity pro vyšší organismy. Používá se místo běžných konzervantů jako je akohol a isopropanol.
rosa gallica extract/rosa gallica flower extract - výtažek z galské růže. Co dodat?
parfum - jasně, vůně by nemusela být. Mě nedráždí, je příjemná, líbí se mi moc. Chápu ale, že pro hodně citlivou pleť to může být problém.

Dle EANu (3600550304671) se micelárka vyrábí ve Francii, což je fajn, i když suroviny mohou nakupovat kdekoliv, takže je to vlastně ve výsledku dost jedno. K nám kosmetiku Mixa dováží L´Oreal, který bude, mám pocit, za chvíli zastupovat všechno, co nepatří Unileveru :-)

A rozsudek? Pro mě nahradí Sensibio, velké překvapení !
Neštípe v očích, nemám pocit ulepenosti a odličuje pár tahy. Za 200ml lahvičku jsem zaplatila 139,90. Sensibio kupuji v půllitrovém balení za plus mínus šest stovek, což je někdy moc radosti najednou. Jelikož s Mixou jsem spokojená úplně stejně, nemám co řešit - bežný provoz Mixa, v případě akce, jako je tato, Sensibio.



L´Oreal linky, které drží značně, L´Oreal řasenka, které se většinou taky moc nechce..
Tři tahy Mixou, hotovo.

Celkově tedy micelárce od Mixy - kterážto značka mimochodem vznikla ve francouzské lékárně už v roce 1924 a původně se věnovala dětské pokožce - uděluji ve chvíli nákupu neočekávaných deset bodů z deseti.





33 komentářů:

  1. od Mixy mám v plánu něco vyzkoušet, přišla mi na ni i slevová kartička, takže se nákupu nevyhnu:) ale jeji výrobky vypadají opravdu dobře, s micelárkama zatím moc zkušeností nemám, moje Bioderma zatím stále čeká na poličce, až na ní dojde řada:) tak uvidím, co si nakonec pořídím:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak pak dej vědět :)
      Mě se moc líbí ty etikety, proto mě to zaujalo, jinak bych asi nové krémy a vody přehlédla. Teď si říkám, že tedy průzkumy novinek v drogeriích asi budu provádět cíleně :-)

      Vymazat
  2. mám od nich 3 výrobky k recenzi, ale bohužel micelárku zrovna ne, ta by se hodila víc :) na druhou stranu, ta cena není zas až tak extra, já teď kupovala 250 ml Biodermu za 184 Kč ...

    OdpovědětVymazat
  3. Za tuhle recenzi jsem opravdu velmi ráda, protože stále hledám tu svojí nej micelárku. A po téhle jsem pokukovala, ale čekala zda nepřijde někdo nejdříve s recenzí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že nebudeš zklamaná, pokud si jí koupíš :-)

      Vymazat
  4. Cenově mi zase až tak výhodná nepřijde, 250ml Sensibio kupuju obvykle kolem 150Kč (Aukro, MMB), ale pokud je srovnatelná, určitě si ji jednou na zkoušku koupím :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 150,- vcetne postovneho ? Pokud ano, tak je to fakt parada :-)

      Vymazat
  5. Som rada za túto reneziu kedže je Mixa na trhu nová.
    DanyLoveLife

    OdpovědětVymazat
  6. Tak konečně nějaká recenze na Mixu, díky :). Viděla jsem jejich výrobky v drogérii a váhala jsem. Pak jsem usoudila, že chvíli počkám, jaké budou reakce na blogosféře :).
    MaláMacanda.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  7. Sensibio na parfums za 360 s osobnym odberom zdarma, ak si z prahy, brna alebo olomouca...

    OdpovědětVymazat
  8. Ja som kupila litrovu Bioderma Sensibio v lekarni v Tescu (Kosice, SK) za 22,7 €. Nemali ju vylozenu az na otazku, v akej cene a akej velkosti maju Sensibio mi lekarnicka ponukla litrovku.

    Mirka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skoda, ze do Kosic to mam trochu z ruky, cena je to vyborna !
      Az dojde Mixa, zkusim se zeptat po litrovce Sensibia, co to udela :-)

      Vymazat
    2. Nevyjadrila som sa spravne. Ide o Tesco lekaren, tieto lekarne by sa mali nachadzat v predajniach Tesco Extra.:-)

      Mirka

      Vymazat
  9. Tak do té určitě půjdu, mám zrovna ekonomickou krizi, tak se bude hodit :D

    OdpovědětVymazat
  10. Diky za tip...taky jsem hledala nejakou dostupnou alternativu k Bioderme. Ja jsem od nich zkousela ten body balm a prisel mi strasne fajn, pokozka po nem byla krasne hebka, rychle se vstrebal, slozeni vice mene ok...takze uz se chystam na nejaky Mixa nakup=)

    OdpovědětVymazat
  11. Mixu jsem taky zaregistrovala, když jsem hledala dvoufázový odličovač očí, cenově sice dražší, ale překvapilo mě teda hodně, že neobsahuje silikon, což jsem zatím v drogerce u jiných odličovačů nezažila. Nakonec jsem si ho sice nekoupila a mám hydrofila od Saloosu, ale ráda slyším, že jsou výrobky této značky slušné. Ten L´Oreal mě tam taky hned "zaujal". Fajn popis složení, to já můžu :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Micelárka vypadá dobře a moc oceňuji Tvůj rozbor položek ve složení, poučila jsem se a znalost se určitě bude hodit :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem rada, ze je to nekomu uzitecne :-) kdyby mi nekdo pred 15ti lety rekl, ze me bude BAVIT zkoumat chemicke slozeni cehokoliv, poklepala bych si na celo minimalne desetkrat :-)

      Vymazat
    2. Jo jo, u mě tomu není tak dávno, kdy by mě ani nenapadlo začíst se do složení kosmetiky. Já tomu věnuju pozornost až asi v posledním roce a docela mě mrzí, že jsem se o kosmetiku takhle hlouběji nezajímala mnohem dříve. Když si třeba vzpomenu, jakýma sajrajtama jsem se přesušovala v období problematické pleti, tak bych brečela. No jo, no.

      Vymazat
    3. No pred patnacti lety, kdy jsen se v tezke puberte o sebe zacinala "starat", jsem taky vedela houby. Na pupinky co nejvic alkoholu, at se to vysusi a tak podobne :-)

      Vymazat
    4. U mě tohle období taky bylo před těmi 15 lety, jenže tenkrát jsme neměli internet, člověk znal jen právě ty dryáky z drogerek, neměl pořádně kde načerpat potřebné informace, neměl kdo poradit... Tak aspoň naše děti na tom budou jednou líp :-)

      Vymazat
  13. Ah už som chytená, určite ju vyskúšam. S článkom si si musela dať dosť práce,ale myslím, že je dôležité vedieť čo si dávame na ksichtík. Pre mňa veľmi prínosný post !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musi se na to koukat se selskym rozumem a znalosti sve pleti - ideal je mazat se sadlem, ze jo :-) V Mixa kremech jsou silikony, pro nekoho peklo, pro nekoho prinos. Ja se jim vyhybam v nocni peci, u denni mi zily nervou. Pokud clovek vi, jak s nimi zachazet (a se kterymi), muzou byt temer neskodne :-)

      Vymazat
  14. Bezva článek, díky! Oceňuju takovéto rozbory složení. Sama si umím pohlídat jen ty složky, o kterých vím, že mi jistojistě škodí, ale ráda se touhle formou přiučím i o dalších. Určitě piš víc takových článků :)
    A krom toho se ti povedlo mě na značku částečně nalákat. Čekala bych nějakou průměrnou drogerkovinu a ono to nebude tak marné, zjevně by to obstálo klidně i v lékárně. Chmm. Plánuješ zkoušet a psát i o dalších věcičkách od Mixy? Jsem docela zvědavá, zda tohle byla jen náhoda/výjimka, fakt mě to nadchlo...
    Verunka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, planuji tridilny serial. Dalsi dil by mel byt dnes. Mam takove podezreni, ze Mixy bude za chvili vsude plno, ze ji holky dostaly k recenzim :-)

      Vymazat
    2. Tak tím spíš budu číst tebe, když vím, že sis to koupila z vlastní pohnutky a za vlastní prachy!
      Verunka

      Vymazat
    3. Nemám nic (ostatně vím, že ani vy Verunky ne) proti spolupráci s firmami, pokud je ovšem recenze psaná s nejlepším svědomím. Což je většinou poznat :-) Koneckonců teď čekám balíček z Cosmopolitanu, vybrali mi nějaké věci ku krátkým recenzím a tady u sebe se pak rozepíšu více. (Viz výkřik o post-slunečním želé na FB :-) )

      Vymazat
  15. Díky za tip, Mixu jsem zaznamenala, ale hezké obaly mě ke koupi nepřesvědčily - tvá recenze už ano. :)

    OdpovědětVymazat
  16. Eeeee, proč jsem tenhle blog objevila až teď? Fajn čtení. Hlavně to rozebírání jednotlivých ingrediencí se mi děsně líbí :-)
    Bebe
    Růžový chroust

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozebírání složek je moje úchylka :-))
      Díky za pochvalu :-)

      Vymazat
  17. Včera jsem okukovala Mixu v Dmku a překvapilo mě, že tělová mléka a krémy obsahují tekutý parafín, minerální oleje a vazelínu. Takže jsem nakonec nic nekoupila. Nevím jestli je to to co v jemné kosmetice pro citlivou pleť očekávám.. Co vy na to?

    OdpovědětVymazat