pondělí 20. října 2014

Certifikáty přírodní kosmetiky

Bohužel neexistuje autorita, která by určila, jaké parametry má splňovat kosmetika, aby mohla nést označení "přírodní". S trochou nadsázky - pokud doma v kuchyni začnete míchat WDčko s pigmentem, můžete pak na kelímky napsat "Přírodní make-up" a z hlediska slova "přírodní" neporušíte žádný předpis. Naštěstí se najdou i společnosti, kterým nejde jen a pouze o zisk, ale za vaše poctivě vydělané peníze vám chtějí dopřát skutečnou kvalitu. V našem pojetí světa se kvalitní kosmetika rovná kosmetice našlapané přírodními ingrediencemi, která kolem silikonů, parabenů a jiných lahůdek nejela ani rychlíkem. Výčtem a představením jednotlivých certifikátů si vám dovoluju představit kamarádčin a můj projekt 



Přírodní kosmetika, jídlo, oblečení a něco drbů. Stay tunned ! :-)

12 komentářů:

  1. Certifikáty jsou dobrá věc, musím se přiznat, že já se podle nich moc neorientuju, podle složení poznám, jestli je produkt přírodní nebo ne, a menší přírodní značky jako Real Purity někdy certifikáty nemají, i když přírodní jsou (možná je to drahé?). Ale třeba Leaping Bunny nebo Vegan označení vítám :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za reakci, pokud by případná příští (a doufám že bude :-) ) šla publikovat na zpatkykprirode.cz přímo, potěšilo by nás to :-)
      O tom, co je třeba udělat, aby produkt či surovina mohly nést označení bio (což je podmínkou pro získání naprosté většiny certifikátů), bude pojednávat některý z příštích článků. Je totiž složitý jak parní mlátička. Výhoda certifikátů je v tom, že pokud člověk tuší co který znamená, nemusí to složení študovat zase až tak důkladně, navíc spousta lidí má specificé požadavky (viz třeba vegani) a certifikace usnadňují přehled. Nicméně ani v našich koupelnách samozřejmě nedlí pouze označkované produkty :-)

      Vymazat
  2. mimochodem co je to WDčko, vůbec nic mě nenapadá :))...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. http://www.nejlevnejsi-barvy-laky.cz/wd-40-spray-450-ml-multifunkcni-olej

      Vymazat
  3. Super článek a projekt, koukla jsem na něj a líbí se mi to. Kéž by víc lidí bylo víc jakkoli ekologicky uvědomělých :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme za pochvalu :-) Máme velké plány, bude to přibývat :-)
      Pokud by šly komentáře postovat tam, měly bychom radost :-)

      Vymazat
  4. Zpatkykprirode.cz už sleduju na Instagramu a těším se, jak bude projekt pokračovat :-)
    Bebe

    OdpovědětVymazat
  5. Zpatkykprirode registrujem par dni. Clanky su zaujimave, ale komentovat tam nemozem, lebo FB nepouzivam, takisto nemozem web sledovat. Mam ho v bookmarkoch, ale tam klikam mozno raz za mesiac. Pre mna je to dost neprakticke. Mozno ak budes na tomto blogu zverejnovat odkazy na ten druhy blog, tak sa skor dostanem k clankom.
    Kaviareň u mačky

    OdpovědětVymazat
  6. Na stránky se určitě podívám. Taky jsem poslední dobou začala na certifikáty hodně koukat a nakupuju teď převážně věci od Alterry.

    OdpovědětVymazat
  7. Díky za shrnutí, taky se podle nich řídím.

    OdpovědětVymazat
  8. WDčko s pigmentem. To je vtipný. :-D Já osobně používám kosmetiku, která je alespoň fair trade, což je dohledatelný certifikát. A co se týče doplňků stravy, tak třeba kolagen beru taky od těch, co jsou fair trade, případně nakupuji u německé firmy LR, u které vím, že to dělá poctivě a s důrazem na zákazníka. A víte jak to poznáte? Když to někdo dělá především pro zdraví, tak je to většinou hnusný jak práce v sobotu. :-D

    OdpovědětVymazat
  9. Super článek, jsem ráda, že jsou někde takto shrnuty certifikáty přírodní kosmetiky, protože se podle nich docela často orientuju :) i když v poslední době se teda ta loga taky dost změnila a jsou designově trochu odlišnější než na obrázku. Jen mě docela mrzí, že na tomto eshopu ty certifikáty nikde nejsou (nebo je nemůžu najít).

    OdpovědětVymazat