pondělí 4. února 2013

Norková kosmetika

 Uznávám, že tohle nezní příliš moderně a cena kolem šedesáti korun za kus také nepůsobí kdovíjak luxusním dojmem.
Ovšem ne vždy platí, že drahé =  skvělé a levné = nic moc.












Geniálním příkladem vytváření dojmu nejúžasnějšího produktu, který je třeba krvavě zaplatit, budiž třeba L'Occitane Ma Crème Nature. Nevím, zda je ještě v nabídce, setkala jsem se s ním před, eeeeee, čtyřmi (???) lety. Každopádně systém byl takový, že jste si za cca. 900,- koupili skleničku s hezkou etiketou, lahvičku se slunečnicovým a olivovým olejem, trochu výtažku z oliv a tea tree a pytlík zahušťovače. Pytlík se vsypal do sklenky
a za stálého míchání se přidaly oleje. Po pár hodinách v lednici to ztuhlo do konzistence krému. Nepopiratelnou výhodou byla absence konzervantů a jistý magický pocit, že SI TO DELÁM SÁMA! Dodnes si ale myslím, že stejnou službu prokážou tyto suroviny i bez nápisu L'Occitane a to mnohonásobně levněji.




Norkové výrobky nejsou nic pro útlocitné povahy, norek v názvu není zmíněn náhodou, ani se nejedná o nějakou podobnost. Tato kosmetika skutečně obsahuje norkový olej (anglicky mink oil) a norci ho pravděpodobně nevydávají úplně dobrovolně. Pravda, tato zvířátka nejsou většinou chována za účelem lisování oleje z nich, tento je vedlejším produktem chovu norků na kožešinu, ale chápu, že pro někoho to může být problém.
Norkový olej je znám vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin a vitamínu E. Má skvělé hydratační účinky a většinou nedělá neplechu ani na hodně citlivé pleti.

Na trhu je dostupných několik produktů s jeho obsahem, zmíním ty, se kterými mám zkušenost.


Norkový krém hydratační
35ml cca. 60,-
Kupuji například v drogerii Rossmann, mají ho i v drogistickém oddělení InterSparu.

Má srdeční záležitost. Miluju jeho vůni, která je starosvětsky kosmetická. Skutečně jí neumím popsat, ale je dost pravděpodobné, že budete vědět, když řeknu, že voní jako nakrémovaná babička. Norková kosmetika má slušnou tradici a stával na poličce nejedné mámy a babičky. Moje babi ho používá dodnes a tak s ní mám tu vůni spojenou.
Tento krém má hutnou konzistenci, ale roztírá se překvapivě snadno - při vtírání lehce taje. Výborně se vstřebává - pokud to člověk nepřežene s aplikovaným množstvím, vcucne se během deseti minut. Pleť je po jeho použití hebká a vláčná, působí jako prevence vrásek. Doporučila bych ho spíše pro suchou pleť, té se sklony k maštění se a tvorbě pupínků bude při nadměrném používání spíše škodit. Pokud je ale používán s mírou a pouze v nezbytně nutném množství, je použitelný i pro takovou pleť. Mám poměrně klasickou kombinaci "mastící se T-zóna, normální pleť na zbytku obličeje" a norkem pleť rozmazluji zhruba je
dnou týdně nebo když si zprasím stav pleti nějakým experimentem :-)

Ve hře je ještě varianta výživná, pro sušší pleť vhodná zejména na večerní použití.


 Norkové pleťové mléko
94 ml cca. 60,-


Používám na čištění pleti na střídačku s pleťovým mlékem Lirene a to dle vědeckého klíče "na kterou vůni mám náladu". Mléko voní stejně jako ostatní výrobky této norkové řady.
Klasický systém používání pleťových mlék mi nevyhovuje, takže místo šmejdění tampónkem s mlékem po obličeji si trochu mléka dám do dlaně a na obličej v průběhu jemné masáže rozetřu. Pak teprve stírám tampónkem. Pleť je po použití tohoto mléka čistá, vyživená. 


Součástí této řady je také pleťová maska. Zakoupila jsem jí poměrně nedávno na vyzkoušení a vzhledem k typu mé pleti jsem pokus uskutečnila jen jednou. Na velmi suchou pokožku bude určitě skvělá, mě bohužel ucpala póry. Nanáší se v dostatečné vrstvě a po třiceti minutách se stírá vatovým tampónkem. V mém případě se efekt sametové pleti dostavil, z výsledku jsem byla nadšená, ale problém s póry mi brání používat jí.




Hanušovo norkové mýdlo Johanka
100g cca. 25,-

Mýdlo používám v podstatě jen na ruce - na obličej používám věci, u kterých netřeba vodu a na tělo mám jiné oblíbenosti. Ovšem na ruce u mě v koupelně nesmí chybět. Vysušuje mnohem méně, než mýdla klasická, hezky pění a ruce jsou po něm heboučké. Nic moc víc po mýdle nechci :-) A velmi mě bere design krabičky !



A krom všeho výše uvedeného - neznám lepší noční krém na ruce, než norka :-)










17 komentářů:

  1. no tak já třeba nečekala, že tam bude olej z norka :D ale že je to nějaký eufemismus pro něco(ve stylu mast psí sádlo) ... to mi přijde teda dost obskurní :D - jakože představa, že dělaj z norka olej ... páč jako že jo - olej mám spojenej s rostlinama, kde se lisuje něco, co roste ... ale třeba kraví nebo prasečí olej? omg :D norčí sádlo by mi přišlo jazykově o dost pochopitelnější

    ale je to tak

    Norkový olej se získává z tukových tkání norka amerického. Dříve byl využíván pro tyto
    účely norek evropský, ale v důsledku vybíjení těchto živočichů za účelem získání kožešiny
    došlo k rapidnímu úbytku norků. Do Evropy byl zavlečen norek americký, který se nyní
    přemnožil, protože zde nemá přirozeného nepřítele.
    Norkový olej se vyrábí v malých množstvích, jelikož chov norka je přizpůsoben především
    získání kvalitní kožešiny. Té neprospívá nadměrná tučnost, proto výnosy norkového oleje
    nejsou nikterak závratné.
    Tento olej má velké množství nenasycených mastných kyselin a obsahuje také vitamín E.
    Má výborné hydratační účinky, proto je často přidáván do nočních krémů, masážních olejů a
    do jemných mýdel. Je kladně přijímán spotřebiteli s velmi citlivou pokožkou [9].
    Kromě využití v kosmetice má tento tuk široké použití i v jiných oblastech lidské činnosti.
    Může se používat jako krém na boty, protože dokáže zjemnit a izolovat kůži vůči vlhku [9].

    OdpovědětVymazat
  2. btw. zruš si ověřování komentů slovem :)

    OdpovědětVymazat
  3. Norkové mýdlo je božské, miluju ho :). Kéž by udělali i norkový sprcháč, aby se dalo přenášet :)

    OdpovědětVymazat
  4. Smarjaa, overovani komentaru nenavidim, to jsem prehlidla, zruseno. Dik za upozorneni.
    A z obskurnosti tu mam jeste olej pstrosi, teste se :-)
    IYF: to si musis poridit takovou tu plastovou krabicku, jako na skolu v prirode :-))

    OdpovědětVymazat
  5. Miluju miluju miluju norkový krémy! Hlavně výživný, to je moje must have, ale doma mám všechny. Mlíko mi moc nevyhovuje, ale zato se pravidelně odličuju olejem :)

    OdpovědětVymazat
  6. Pobavila jsem se :D A o norkoj přemýšlím už notnou chvíli, ale prostě si představím norka v lisu a je konec :D

    OdpovědětVymazat
  7. Často mám choutky umístit do lisu na dětský olej syna :-)

    OdpovědětVymazat
  8. super recenze :) tenhle krém jsem si na doporučení ségry koupila a je skvělý! :) sice teda mám mastnou a problematickou pleť, ale kupovala jsem si ho v době, kdy jsem ji měla absolutně vysušenou a přecitlivělou ze všech možných jiných krémů, mastiček, a tak :) a ta vůně se mi taky moc líbí! :)

    OdpovědětVymazat
  9. já mám v oblibě právě to mýdlo...je to jedno z mála mýdel, s kterýma si střihnu umýt se a nesežere mě to:DD ale jen na tělo..i když ho někteří používají na obličej, na to nemám odvahu:)

    OdpovědětVymazat
  10. Dámy, viděly jste někdy videa, kdy dlouhé minuty ubíjejí tyčí bezbranné norky podobně jako další zvířata chovaná nejen pro kožešiny? Představte si tu bolest, to, co se odehrává v jejich myslích, když pomalu ztrácejí vědomí a díky prasklé lebce a poranění mozku postupně upadají do epileptických záchvatů... Hlavně že ty krémy milujete. Pro svoje ksichty cokoli, že. Hlavně že se to netýká vás.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. anonymni...snad v cesku ne...mozna nekde jinde..neco jak japonci takhle nici delfiny...ale z norku je to pry vedlejsi produkt z chovu na kozesiny...

      Vymazat
  11. Ahoj, slyšela jsem, že norkový olej podporuje i růst řas, nevíte o tom něco? Děkuji, L.

    OdpovědětVymazat
  12. Doufám, že všechny ty zrůdy,co tady vychvalují norkový olej, se narodí v příštím životě jako ti norci!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyvraždění zvířat taky neberu,ale proč jsi anonymní když si tak stojíš za svým názorem?

      Vymazat
    2. Proč jsi anonymní když si stojis za svým názorem.
      Dej aspoň bylinnou alternativu ne??

      Vymazat
    3. No jo, jenže kdyby jej lidi nepoužívali jak vy chcete, tak příjde ten olej v niveč. Ty zvířata by byla stejně zabita pro kožešinu... A takové chování vůči jakémukoliv obratlovci je zákonem v eu zakázáno, takže tohle se legálně může dít mimo eu. Pokud už někdy budu já kupovat znovu takový krém, tak se raději podívám na místo výroby... Jinak je to vážně skvělý typ kosmetiky, akné se mi během noci dost zahojí pokaždé co jej tak jednou do týdne využiji. Nepoužívám jej moc, právě kvůli původu s ním šetřím. Dokonce mi dost pomohl s jistou dermatitidou pod očima, kde jsem měla zarudlou loupající se kůži v šupinkách. Moje kůže na obličeji se dá popsat jako jedno velké WTF a tohle je jedna ze špetky věcí co mi opravdu pomohla.

      Vymazat