neděle 17. února 2013

Parafín

 Dnes z balíčku obskurností vizuálních :-)











 Mám suchou kůži na rukou. Ač se krémy na ruce v mém okolí vyskytují v množství větším než malém, nejsem schopná si mazat ruce tak často, aby mi v kolotoči běžného provozu domácnosti sem tam kůže nerupla. V rukavicích vydržím uklízet pouze v případě, že nějaký humus čistím sajrajtem, u kterého mám důvodné podezření, že by mi pracky sežral. Na mytí nádobí, odvšivování koupelny octem a podobně to prostě nevydržím. Ruce pak podle toho vypadají. Pravidelným zakončením víkendu u mě tedy je parafínový zábal.



Granulky kosmetického parafínu tají při 42 °C, takže netřeba žádné speciální vybavení. Nerez misku s nimi posadím na hrnec s horkou vodou a za pár minut je tekutý. Nanášet jde štětcem či v něm (při dostatečně velké nádobě) ruku máchat přímo. První pokusy jsem činila se štětcem, ale zjistila jsem, že mi chvilkové pálení nevadí a ponořit ruku je rychlejší a komfortnější. Po vytažení parafín velice rychle tuhne, takže za chvíli je možno tenkou vrstvu obalit vrstvou druhou, třetí... osmou. Účelem je vytvoření morbidně vypadajícího hřejivého útvaru. Na útvar následně navleču igelitový pytlík a celou tu nádheru překryju ručníkem nebo šoupnu do složené fleecové deky. Tato je většinou chvilku poté z vrchu osídlena kočkou, teplo se tedy drží ideálně :-) Dvacet minut relax, kulisu nechť si každá soudružka zvolí dle svého gusta. Po této době parafín schladne a je na čase ho sloupnout. V ideálním případě je přilepený k igelitovému pytlíku a sloupne se tedy při jeho sundavání. Pokud ne, nic se neděje - jde oloupnout ve velkých kusech, nedrolí se, nezanechává stopy. Po zábalu je kůže rukou hebká, vláčná a pokud trpíte na bolesti kloubů, jako já, tak po zábalu o nich dík působení tepla nebudete chvíli vědět :-) (Z čehož plyne i možnost využití na bolavé klouby jinde na těle)


Parafín je při tání možno míchat s různými věcmi dle momentální chuti a potřeby - v něm obsažené minerální oleje napomáhají pronikání ostatních složek zábalu do hlubších vrstev pokožky. U mě je to pravidelně olivový nebo kokosový olej a pár ampulek vitamínu E. Používání parafínu je dík jeho ropnému původu dost nemyslitelné pro vyznavače čisté přírody, pro mě je ale tahle metoda nedělní nutnost. Pokud mám náladu se sobě jó věnovat, dopřeju stejný luxus i kůži nohou.

Pro parafínové zábaly je k dostání množství vaniček, ve kterých se parafín rozpouští bez použití vodní lázně, pro domácí použití ale mě přijdou zbytečné. Dva tisíce umím využít i lépe :-) Parafín jako takový má v nabídce mnoho eshopů a to ve spoustě variant.

8 komentářů:

  1. jednoznacne must have! pokud to ukonci me do ziva popraskane ruce a paty, budu te na nich nosit.. (na patach pouze pokud na tom budes trvat :))

    OdpovědětVymazat
  2. Věnuju - mám toho asi čtvrt tuny a dá se to používat opakovaně :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. no tak to vidím prvně :D vtipný :)

    btw. já nesnáším klasický gumový rukavice (takovy ty zluty, zeleny, nepruhledny, s pudrem vevnitr), ale lateovy mi nevadej, kupuju v DM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bych je musela mít pořád. Máme sice myčku (vot éto těchnika!), ale co chvíli oplachuju něco potomčeti, myju si ruce, protože likviduju nějaký jeho umatlaný hnus a tak dále. Latexorukavic mám zásobu, ale vybičuju se je používat jen při práci s těmi sajrajty. Takže časté mazání a jednou dvakrát týdně ze sebe dělám voskovou figurínu. Krémů na ruce mám asi dvacet a jak vidím nějaký další zajímavý, nejsem schopná ho nekoupit :-)

      Vymazat
  5. páni to vypadá skvěle...nikdy jsem něco takového neviděla a jsem z toho paf!:) to musím vyzkoušet:)

    OdpovědětVymazat