sobota 1. června 2013

Závěr Mixa trilogie - Mixa Cleansing Milk Anti-dryness

Když mi nějaká kosmetika vyhovuje, mívám tendence pořídit i další zástupce její značky.














A jelikož mě odličování a čištění pleti docela baví (miluju kosmetické rituály), volba padla na odličovací mléko. Navíc se mi - stejně jako u micelárky a CC krému - líbí obal :-)

Mléko je určeno pro suchou pleť - ta má je smíšená, T-zóna na způsob špalku sádla, tváře a spánky se orientují k Sahaře. U odličovacích mlék volím produkty pro suchou pleť, dle mé zkušenosti odličují a čistí tak nějak lépe.

Jakožto i u ostatních věcí, u mléka Mixa slibuje absenci parabenů, alkoholu, hypoalergennost a obsah mandlového oleje. Nuže, jaká je realita?



aqua
paraffinum liquidum/mineral oil - tekutý parafín. Jedná se o o směs nenasycených tekutých uhlovodíků. Z ropy, jak jinak. Vyskytuje se téměř ve vší nepřírodní kosmetice, jeho úkolem je změkčení a zhedvábnění pokožky, její zvlhčení. Do pleti se nevstřebává, zůstává na povrchu, takže je to potenciální ucpavač pórů. Tekutému parafínu se vyhýbám u krémů, ucpávání pórů si moje pleť obstarává i bez pomoci řádně zamřelých dinosaurů. U odličovacích mlék mi naopak vůbec nevadí, oceňuju, jak dík němu mléko klouže po pokožce a rozpouští sajrajt. Vzhledem k tomu, že mléko není posledním krokem čištění pleti, nezůstane parafín na obličeji dlouho, takže pro mě v tomto případě převládají pozitiva.
glycerin - rozebrán u CC krému
PEG-100 stearate - (PolyEthylene Glycol) palmový nebo kokosový olej mixnutý s mastnou kyselinou (stearic acid). Stará se o čištící schopnost, také je to emolient a emulgátor. Čistí dík emulgační schopnosti - spojuje vodu a olej, tedy i vodu s nečistotami na pleti. PEGy rády straší ekobiozvířátko organizace, ale většina varování plyne z neustálého zaměňování polyethylene gylocolu s ethylene glycolem, který, pravda, je značně jedovatý (nemrzka do auta přeje dobré chutnání). PEG stovka je téměř přírodní záležitost.
glyceryl stearate - vzniká esterifikací glycerinu a mastné kyseliny. Zvlhčuje pleť a pomáhá vlhkost v pleti udržet, posiluje kožní baréru a funguje jako emulgátor. Bezpečná suprovina, pokud nemáte výhrady ke glycerinu.
prunus amygdalus dulcis oil - mandlový olej. Příroda, příroda !!! :-)
carbomer - zabraňuje rozluce olejových a vodních složek přípravdu. Stará se tedy o to, aby to bylo pleťové mléko a ne pleťová voda s nechutnými sraženci. Bílá vrána mezi produkty z ropy - nedráždí, neucpává, nic. Studie jí označují za bezpečnou, jediné, co se jí tedy dá vytknout je, že je z ropy, pokud ropné produkty odmítáte z podstaty. Ostatně, eh, ti dinosauři byli přírodní, že jo ? :-)
chlorhexidine digluconate - biocidní složka. Zabraňuje množení breber, takže konzervant. V koncentraci 0.20% a nižší je v kosmetice neškodný a studiemi hodnocen jako bezpečný.
phenoxyethanol - konzervant. Z názvu nelze bohužel poznat, zda je přírodní nebo umělý, obě varianty se totiž označují stejně. Přirozeně se vyskytuje například v šalvějové silici. Potenciálně dráždivý pro oči, jako ostatně vše, co má konzervační účinky. Do očí si ale odličovací mléko patlá málokdo..
sodium hydroxide - ruguluje pH, očím se taktéž líbit nebude.
stearyl alcohol - nebojte, to není denaturák, není alkohol jako alkohol. Tento je přírodní mastný - získává se z mastných kyselin. Nevysušuje, stará se o nepěnivost produktu a zabraňuje rozdělování emulze, krom toho je to i lubrikant. V množství používaném v kosmetických přípravcích neškodný.
tocopherol - v tuku rozpustný vitamín E, získává se z rostlinných olejů. Antioxidant, pleťový kondicionér.
xanthan gum - o té už jsme také mluvili, zlepšuje skupenství krémů a mlék.Bezpečná jako kukuřice sama :-)
parfum - mno....
glycerine soja oil - sojový olej, přírodní emolient. Nevím, jak by reagovala pokožka člověka alergického na soju, ale jinak samozřejmě přírodní neškodnost.



mléko má lehkou konzistenci


Mléko skvěle odličuje. Jedno prsknutí na vatový tamponek, pojezdit po obličeji, dočistit pleťovým tonikem, hotovo. Kupříkladu u Lirene jsem musela po obličeji šmejdit alespoň dvěma tamponky, u Mixy mi toho netřeba. Mé výtky se tedy, jako u předchozích vyzkoušených výrobků, týkají akorát hypoalergennosti. Nechápu, jak je možné deklarovat něco jako hypoalergenní, když je to parfemované. Mě to nevadí, vůni mléka naopak považuji za půvabnou a hodně se mi líbí, v takto označeném produktu ale nemá co dělat. Mixa si tím akorát škodí - kdyby se na informaci o hypoalergennosti vykašlali, nebylo by jí v rámci drogérkových značek v podstatě co vytknout. V úvodu zmiňovaný mandlový olej obsadil slušné šesté místo ve složení, takže ho tam nebude jen stopové množství a to se mi líbí.
U mě devět bodů z deseti, ten jeden dolů je za voňavost.






16 komentářů:

  1. T-zóna na způsob špalku sádla:DD pobavilo
    DanyLoveLife

    OdpovědětVymazat
  2. Opět super a pečlivá :) recenze. Chci se jen zeptat, jestli je možné po tom mléku použí micelárku.. jako toner. Nebo je toner něco jiného? Nějak v tom mám binec :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neni to totez - micelarni voda je cistic a neresi, co je dal. Tonner by mel tvou (mastnou, suchou, citlivou......) plet vratit do kondice. Tedy micelarka a tonner nejsou zamenitelne.
      Ja pouzivam tonner od Lirene, ale zde samozrejme (jako u vsi kosmetiky) kazda soudruzka dle sveho gusta :-)

      A dekuju za pochvalu - ani nevite, jak moc me kazda jedna tesi.

      Vymazat
  3. Mě taky nejvíce vadí to zneužívání slova "hypoalergenní", nikde totiž není uzákoněno, že to můžou psát na obaly jen po určitém výzkumu - a firmy se většinou žádným výzkumem nenamáhají (max. to dají vyzkoušet pěti lidem a když se nedostaví vyrážka do "hodiny" tak je to hypoalergenní) a našemu zákonodárství je to jedno - takže kdo má citlivou pleť opravdu musí jít důsledně po složení a ne věřit výkřikům na obalech...V tomto jsou Tvoje články opravdu skvělé :-D...Tvoje trilogie se mi moc líbila.eM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky mi to hodně vadí, i když mé pleti je to celkem jedno. Plus tu logiku nechápu i z marketingového hlediska, protože si tím úplně zbytečně škodí.

      Vymazat
    2. Přesně tak, taky nemám hyperalergickou pleť, ale je to matení zákazníka - a ten, kdo má takovou pleť prostě zapláče...když poctivě nečte složení. Firmy spoléhají na to, že jim prostě tohle zákazník automaticky uvěří (logicky: proč by to tam jinak psali?). Měj se fajn.

      Vymazat
  4. Super recenze, hlavně tedy bohatá na informace. :) O mléku budu uvažovat, vlastnosti se mi docela líbí... :)

    OdpovědětVymazat
  5. Mrknu se po něm, ale mléka mi nikdy moc nevyhovovala. Spíš si asi seženu toner téže značky :)

    SIMPLE LIFE

    OdpovědětVymazat
  6. Četla jsem zrovna Tvůj "dotazník" na blogu u Rendy a inspirovalo mě, jak jsi psala, že se na Tebe nějaká čtenářka obrátila s prosbou o porovnání složení u dětských micelárek. Tak jsem si vzpomněla, jak mě u Tebe zaujaly Tvoje rozbory složení a napadlo mě, že bych s Tebou mohla "zkonzultovat" kosmetiku pro miminka :-) Nemáš nějaké fajn tipy? Jednoho syna už sice mám, ale před těmi pár lety jsem kosmetiku neřešila nijak hlouběji a používala, co mi v drogerce přišlo pod ruku. Teď, když koukám na složení třeba Johnson's, nepřijde mi to nic moc. Synek se z toho sice nikdy neosypal, ale přesto bych teď raději vybírala obezřetněji. Na mazání a do koupele bych to viděla na nějaké přírodní olejíčky, koukala jsem na Saloos, ale třeba i Alverde mi nepřijde špatná... Kdybys měla nějaká doporučení, tak to ocením. Co třeba používáš pro synka Ty a co jsi používala, když byl mimino?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mnooo, čím míň kosmetiky na mimino, tím lépe :-)
      Jasně bez něčeho na opruzeniny se člověk asi neobejde - není úplně dobré nic nemít, protože když se dítko z čista jasna oprudí, není vždy možné léčit to jen větráním zadku, že :-) Používala jsem na Janka Bepanthen a Sudocrem - podle toho, jestli to mokvalo, nebo strupatělo.
      Na koupání předevší vodu. Čistou vodu. Miminko nemá moc šanci být skutečně špinavé, stačí z něj opláchnout pot a na to voda bohatě stačí. Janek je od mimina atopik, do koupele jsem mu tedy přidávala oleje, hodně se mi osvědčila řada pro atopiky od Saloosu. Z téhle řady mu hodně slouho pomáhal i balzám v kelímku na promazávání.
      Dokud měl kůži v pořádku, tedy do nějakých čtyřech měsíců, mazala jsem ho slunečnicovým olejem z lékárny.
      IMHO je základ nechat miminčí pokožku žít. Její ochranná bariéra ještě není stabilní, je snadné jí narušit, například vysušením vodou. Miminko není potřeba koupat denně, alespoň co se očisty týče. Jasně, někde je to uspávací rituál, to chápu, ale z hlediska hygieny to fakt nutné není. Koupala jsem co dva - tři dny. Zadek prckovi člověk stejně omývá (nebo utírá ubrousky, každý soudruh dle svého gusta) při každém přebalování a nic jiného dítě špinavé nemá :-)

      Čumák jsem mu v zimě patlala krémem od Weledy, s jeho citlivou kůží bylo fakt snadné vyrobit z něj na mraze Marfušu, lehké omrzliny dokázal na tvářích vyrobit i když bylo nad nulou a jen studeně foukalo. Fajn je také Excipial mast bez vody (v lékárně). Je narozený v prosinci, takže první protisluncové krémy (přeci jen bylo potřeba se s ním někam přemístit i v létě) jsem řešial v jeho půl roce a dodnes mu nejvíce sedí dětská 50ka Avéne. Po Antheliosu od LRP se osypal, ale to bude, předpokládám, specifičnost jeho zběsile reagující pokožky, ne vada krému :-)

      V současné době už je samozřejmě potřeba mýt ho denně a často použít i nějaký ten detergent, protože dny v měsíci, kdy v závěru dne není jak prase, bych spočítala na prstech jedné ruky :-) Do koupele dostává směs ze sušené syrovátky a soli z Mrtvého moře (DM), takže voda na pohled nevypadá moc vábně, ale je pak heboučký. Někdy to prostřídám ovesnou koupelí (dá se buď koupit - lékárny, drogerie, nebo chystat doma. Volím druhou variantu), taky se syrovátkou. Koupu se s ním, přeci ten elixír hebkosti kůže nenechám jen jemu, že :-)))
      Sprchový gel má Atoderm od Biodermy. Je drahý jak sviňa, ale podařilo se mi ho v akci sehnat litr za cenu půllitru (pětikilo za sprchový gel, ježišikriste !!!!) a používám ho i na mytí jeho vlasů.
      Jak vidno, všechno se u nás odvíjí od toho, že jsme přes čtyři roky bojovali s ekzémem. Pokud by tyhle problémy neměl, sahala bych po věcech od Weledy, Saloosu, Alverde, dětskou řadu má také Manufaktura (etikety s Krtečkem) a pro děti s norální pokožkou nevypadají úplně blbě produkty od Hippu (jak co, ne všechno plošně) a zajímavě se mi jevila i DMková řada dětské kosmetiky Babylove (sprchový gel pro citlivou dětskou pokožku v modrém obalu, mimochodem, dlouho výborně snášel i Janek, v této řadě jsou i krémy, promazávací mléka..). Bílé vlhčené ubrousky jsou u nás dodnes must-have, v kabelce je na jeho umatlané ruce a pusu mám neustále.

      Na ošetřování ekzému toho měl tunu a půl, ale to už je jiná kategorie, kterou asi nemá cenu moc řešit, protože ve výsledku mu pomohlo až vyrůst z toho - teď je cca. tři měsíce "čistý" a já doufám, že mu to vydrží. Většina patladel zabírala přechodně či vůbec a navíc spousta z nich byla na předpis, či masti na míru.

      Vymazat
    2. Jé, díky za obsáhlou odpověď, jsi moc hodná, že sis udělala čas, opravdu to oceňuju!
      Na opruzeniny jsem taky používala ze začátku hodně Bepanthen, Sudocrem jsme taky měli. Pak se mi osvědčila Rybilka (i jako prevence), té jsme spotřebovali x balení. (Složení: Petrolatum, Lanolin, Cod liver Oil, Zinc oxide, Aqua, Tocopheryl Acetate, Methylparaben, Propylparaben) To se Ti jeví jak? Myslíš, že parabeny by v dětské kosmetice vůbec být neměly? A co to petrolatum?
      S koupáním souhlasím, denně jsem mimino nikdy necítila potřebu koupat, určitě stačí po těch 2 nebo 3 dnech. Sama vím, jak samotná voda vysušuje. A myslíš teda, že když ho budu nějakým olejíčkem mazat po koupeli, není nutné do koupele nic dávat (nebo spíš - je lepší do koupele nic nedávat)? Já zrovna koukala na koupelový olej od Saloosu, jestli pořídit nebo ne. Jo, ráda bych nějaké přírodnější koupele i pro staršího syna (necelé 4 roky), jenže tomu se v první řadě jedná o vanu plnou pěny, bez té to není žádná sranda, no. Jeho kůže je v pohodě, tak přivírám oči a aspoň se snažím trochu ho pak něčím promazat.
      A co mytí hlavičky u miminka, asi není nutné vyloženě šamponovat, že? Co si tak pamatuju, tak pro syna jsem používala šampon Johnson's už od miminka, ale teď si říkám, že tu ochmýřenou miminčí hlavičku snad nemůže být nutné mýt šamponem...
      Jo a na Hipp jsem taky koukala, že třeba ty olejíčky jsou složením hodně sympatické, mám zrovna i nějaká minibalení doma, zkouším na sobě a jsou fakt příjemné.
      Babylove krémový gel s pumpičkou používáme taky, měla jsem i výrobky z řady Ultrasensitiv, za ty ceny to je určitě super. A bílých vlhčených ubrousků jsme spotřebovali snad tunu :-)

      Vymazat
    3. Já jsem líná, takže koupelový olej přidávám do koupele, po které dítko jen lehce oťupu ručníkem a nemusím ho mazat :-)
      Šampón na miminčí vlásky fakt netřeba, pokud zrovna nemá seborheu a nepatláš ho salicylovým olejem.
      Janek je sušenka, hlava se mu - stejně, jako zbytek pokožky - téměř nemastí, takže vlasy myjeme šampónem cca. jednou týdně.

      Těm parabenům bych se snažila vyhýbat - připisuje se jim vina na stoupající neplodnosti lidstva. I když Janek zlobí tak, že si občas říkám, že vnoučta od něj snad radši ani ne, na svědomí si to brát nechci :-)))
      Petrolatum je vazelína, tedy ropný produkt. Je hydrofobní, odpuzuje vodu, takže zabraňuje vysychání (sama o sobě nezvlhčuje, nemá jak), tedy pomáhá udržet pokožku hydratovanou. Tím, že pokožku překrývá, zabraňuje účinně průniku mikrobů do různých ran, napomáhá tedy hojení. V produktech na dětské zadečky mi přijde fajn - moč se nedostane k pokožce a nemá tedy šanci dělat neplechu. Jen se těch vaselinových věcí nesmí patlat silná vrstva, stačí fakt tenoučký film. Na druhou stranu - dost lidem vadí, protože se pod ní jakoby potí. Takže je to na vyzkoušení, za jednoznačně špatnou bych jí rozhodně neoznačila.

      Pokud má starší robě kůži v pořádku, klidně mu tu pěnu dopřej, pokud to není denně :-) Jen ho pak opláchni čistou vodou a namaž. Buď ihned po osušení nějakým vhodným olejem, nebo rozumným mlékem.

      Vymazat
    4. S těmi vnoučaty jsi mě pobavila, můj synek je taky pěkné éro, tak tajně doufám, že druhý bude klidný a hodný po mně :-D
      No nakonec jsem teda koupila olejíček od Hippu, původně jsem měla v plánu ten Saloos nebo prostě něco čistě přírodního, ale ten Hipp se mi složením jevil dobře (až na parfum že jo, ale jinak je to jenom slunečnicový a mandlový olej a tocopherol, což jak jsem vyčetla u Tebe, je vit. E), tak snad to bude ok. I když je to pleťový olej, tak to snad můžu když tak dát i do koupele, ne? Nebo jsou koupelové oleje něčím specifické oproti pleťovým?
      Ještě musím pořídit něco na tu prdýlku, co říkáš na kalciovou mast jako levnější alternativu Bepanthenu?

      Vymazat
  7. Nemam s ni zkusenosti a na rozbor farmak jsem maly pan :-( Zkus treba Rybilku, jestli prezijes ten puch :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Jo, proti vůni Rybilky jsem už celkem otrlá, měli jsme ji pro staršího syna x krát, zkušenosti s ní mám dobré. Ale je pravda, že jsem ji začala používat až jak byl starší, na mimino jsem ze začátku kupovala Bepanthen. Akorát si teď říkám, jestli není zbytečně drahý, no. A právě že jsem od někoho slyšela, že kalciovka udělá stejnou službu za zlomek ceny. Zkusím se poptat v lékárně. Tobě každopádně díky za spolupráci :-)

    OdpovědětVymazat