pondělí 15. července 2013

Cytéal

Z mikroprůzkumu na FB vyplynulo, že vás neurazí recenze na věc, kterou seženete pouze na předpis, takže hurá do toho.




Získat předpis na Cytéal není zase takový problém, předepíše vám ho kožař a jelikož to není žíravina či kortikoidy, jde to poměrně snadno.
Cytéal je, jak popisek na lahvičce sděluje, pěnivá kožní tekutina. Antiseptická, antibakteriální a fungicidní.








Já jsem se k ní dostala, jako ke spoustě jiných vychytávek, přes Jankův ekzém. V květnu nebohé dítko vypadalo, že se svleče z kůže, byl tedy čas vyrazit do kožního sanatoria, aby mi poradili, zda mám robě mazat odvarem z kopyta jednorožce, nebo ho naložit do formaldehydu.
Paní doktorka mu zatrhla všechno možné a odcházeli jsme vyzbrojeni předpisem na dvě mazání a "mýdlo". Mýdlo byl právě Cytéal.
A ten zabral. Skvěle a RYCHLE. Hnisavý ekzém se změnil v ekzém suchý, který zkrotilo a následně zcela eliminovalo mazání zázraky z v lékárně namíchaných pixliček.
Fofr, kterým Jankovi přestal z ekzémových ložisek pramenit hnis, probudil můj zájem. Hergot, když to takhle skvěle funguje na takovou zrůdnost, nemohlo by to urychlit hojení mých boláků na obličeji?
Při kontrole v sanatoriu jsem tedy položila zvídavý dotaz, natočila zmasakrovanější polovinu tváře k paní doktorce a ta za slov "hmm hmm" vypsala recept na další lahvičku a"Dvakrát denně, ano?"

A úžasný efekt se opakoval. Aby bylo jasno - černé tečky už nějak krotit zvládám. Nikdy asi, vzhledem ke svému životnímu stylu, nebudu bez nich a umím s nimi celkem žít. Co mě ale bez nadsázky sere, jsou hnisavé pupeny, které se mě drží jak helvétská víra a vzhledem k mému extravagantnímu vzhledu jó vynikají. Takový parchant se mnou vydrží ochotně i déle, než dva týdny.
Ranní a večerní hygiena s Cytéalem nejen že výrazně redukuje dobu, po kterou ty paskvily hnízdí na obličeji, ale též úspěšně předchází vzniku spousty nových.

Používá se jako jakýkoliv jiný mycí gel - navlhčit odlíčenou tvář, gel do dlaní, dlaněmi ošmrdlat obličej, opláchnout. Vysušuje podstatně méně, než jsem se obávala - ba téměř vůbec a lehounce pnoucí efekt přičítám spíše vodě, než něčemu v něm - po jeho použití není potřeba hydratovat ničím speciálním, běžná péče plně postačí.

Krom krocení akné se používá na výše zmíněný ekzém, gynekologické obtíže typu mykóz (kdo kdy neměl, že), intertigo, opruzeniny a ošetřování okousaných bradavek (zdravím taky-matky a masochistky).

Léčivými látkami ve 100 ml jsou hexamidini diisethionas 100 mg, chlorhexidini digluconatis solutio (20%) 100 mg, chlorcresolum 300 mg.
Zbytek je tvořen lauramidopropylbetainem, diolamidem kyseliny kokosové, kyselinou edetovou, lesním parfémem, kyselinou mléčnou a čištěnou vodou.
K dostání je v lahvičkách o obsahu 250, 500 a 1000ml. Za dvě dvěstěpadesátky jsem doplácela, tuším, okolo dvou set korun. Přípodoteky ke složení si tentokrát odpustím - důvěřuji kožařce, ke které chodíme a na rozebírání farmaka se přeci jen necítím být fundovaná.

zátiší se dezinfekcí
Každopádně - pokud máte aknózní pleť, která si počíná jak smyslů zbavená, není od věci se na Cytéal (nebo něco podobného) kožaře optat.
A mimochodem, vyrábí ho společnost Pierre Fabre, která stojí za úspěšnou dermokosmetikou kterou? Hee? :-)

P.S. Jako dezinfekce to cítit JE. Mě to nevadí, leč je mi jasné, že pro spoustu lidí to problém bude.

30 komentářů:

  1. Ahojda, skvělej nápad zrecenzovat toto.
    A hrdě se hlásím, že to vyzkouším!!! Moje nohy s atopákem svěděj, jak blázen a já se strašlivě snažím nedrbat a když drbat, tak maličko, abych si to nerozdrbala moc a je to strááášně těžký.
    Hned zejtra jedu k doktorce a uvidíme.

    Díííky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud jsi z Prahy, zkus sanatorium ProSanum ve Stepanske. Specializuji se ma lupenku a ekzem.

      Vymazat
    2. Jo, jsem :-) vyzkouším, moc díky

      Vymazat
    3. www.prosanum.cz :)
      chodím tam deset let. Se sebou i s dítětem a jsem moc spokojená.

      Vymazat
    4. Díky za recenzi i doporučení pracoviště, dlouho jsem se odhodlávala někam jít, protože zkušenosti předešlé jsou nevalné, ale samoléčba selhala, tak už jsem objednaná. Ovšem trochu mě vyděsili tím- vemte si diář, jestli Vám předepíšeme proceduru, tak se na ní dochází 3-5 krát týdně, to asi nedám:-D Máš s tím nějakou zkušenost?

      Vymazat
    5. Ja jen s kratkou terapii, ale treba Boo i s tou dlouhou. Na blogu to v clanku o ekzemu i zminuje, hledej, neni to dlouho, co o tom psala.

      Vymazat
    6. Ten jsem četla, ale ona tam bohužel píše, že se jí to zas vrátilo, tak to by mě teda nakrklo, kdybych tam strávila půlku života a nakonec to bylo k ničemu:-( Už takhle k doktorům nerada chodím, musela jsem se dlouho přemlouvat... Věci, které mi na chvíli zaberou a pak se to zas vrátí si umím naordinovat i sama.

      Vymazat
    7. Jenze vypatrat u ekzemu, po cem ho mas, je ve vetsine pripadu jako vestit z kristalove koule. Ekzem je pruvodni jev neceho, ne neco, co se da lecit samo o sobe :-( Da se krotit, ale sam kozar ti ho nevyleci. Chce to i alergologa a peclive se sledovat sam. Potraviny, piti, stress, kosmetika, prostredi k ziti....

      Vymazat
    8. Já vím, i alergologa mám, se stresem bohužel nic neudělám, jen jsem si potřebovala ulevit;-) Možná ani nemám ekzém, už roky mám seborhoickou dermatitidu ve vlasech, se kterou mi taky neudělali nic, takže si sama zkouším, které šampony jo a ne a teď se mi k tomu vyrojilo "cosi" i na obličeji a po těle, tak uvidíme. Ekzém jsem měla jako malá na rukách, to pak naštěstí nějak samo přešlo.

      Vymazat
    9. Treba ti "jen" napisou mazani na miru a poradi, jakou kosmetiku "jo" :-)

      Vymazat
    10. Ano, v tento scénář velmi doufám;-)

      Vymazat
    11. Ahoj, pěkná recenze :) mám přítele s atopickým ekzémem a já sama ho mám taky ale přítel bohužel po celém těle a když má špatné období tak je to opravdu ošklivé :( Určitě mu řeknu ať mu to kožařka napíše a zkusíme to. Zkoušeli jsme taky snad úplně všechno (chlorelu, mladý ječmen, pít šťávu z červené řepy...) no všechno zabralo ale jen ze začátku a na chvíli, ale myslím si že to bylo tím, že na to pak začal trochu kašlat a hlavně že kouří... Docela mě deptá, že když má špatné období většinou zaberou jen kortikoidy, a hlavně že doktoři k němu přistupují jako k odepsanému případu a většinou ho odbudou kortikojdovou injekci. Nedávno začal chodit do kožního sanatoria v Kobylisích a tam mu nabídli léčbu, o které tady mluvíte, proste min.3x týdně docházet na takové terapie. Spočívá to v tom že vás ponoří do nějaké lázně, pak namažou a prohřejou na zázračném světle. Musím říct že to jediné mu docela pomohlo, ale jakmile tam přestal pravidelně chodit tak se to zhoršilo :( pořád hledáme a teď jsem dokonce zaslechla, že další možností na LÉČBU je kryoterapie, tak se chystám to nějak blíže prozkoumat a popřípadě to s ním zkusit.

      Vymazat
  2. sím sím, Moora se hlásí! Avene a A-Derma!
    :))

    jinak zajimavy, doporucim kamosovi, co ma dite s atopakem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moora vyhrává náhradní pár křídel. Brokátových :-)
      Nebude to na atop samospasitelné, ale na Jankův hnisavý to zafungovalo zhruba jako svěcená voda na Satana.

      Vymazat
    2. A nikomu to nevadí že hlavně látky jsou extreext toxicky????
      Stačí si precist o chlorchresolu..
      Takove věci na obličej a dite... no nevim

      Vymazat
  3. Děkuji moc za skvělou recenzi, dítko po mně podědilo ekzémy, bohužel asi i v horší formě a já jen hledám, pátrám co zabere a jsem nadšená, že na dobrý typ narazím na oblíbeném blogu. Teď v létě je sice trochu klid, ale mně se také rozjíždí jenom v zimě. Jen se optám nemáte náhodou zkušenosti se suchým ekzémem u dětí ve vlasech?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mame, ale radu nemam :( ted je to trochu lepsi, ale z ekzemu ve vlasech silime, protoze tezko mazat vlasate dite, ze. A ostrihany jako ja vypada nesmirne uboze. V zime ale, kdyz to zlobi nejvic, nastupuje strojek se ctyrkovym nastavcem a Lipobase (tez na predpis, nechapu proc). Jen doporucuju zjistit, zda je to fakt ekzem, nebo seborhea. Tu ma asi 80% miminek, ale u nekterych deti pretrva i dele a jeji lecba je odlisna (salycilovy olej - predepise i pediatr)

      Vymazat
    2. Kazdopadne zaklad je dobry kozar a na miru namixovane mazani + alergologie pro zjisteni spoustecu, alespon nekterych. Ovsem alergo nema valne vysledky u deti pod tri roky, aby to bylo vsechno jeste veselejsi.
      Drzim palce ku zlepseni. Clovek by si rad treba ukousal ruku u lokte, kdyby vedel, ze to diteti pomuze...

      Vymazat
    3. Moc děkuji za vyčerpávající odpověď, od dětské se nic nedovím, tak hledám kde se dá. Ano, přesně jak píšete člověk by udělal cokoliv, jen aby dítku bylo lépe. Je šílené vídět malou jak se drbe ve vláskách a u toho brečí, že bolí, proti tomu je ten její ekzem po těle nic. Zatím jsme s ní byli jen u dětské a ta tvrdila, že je to ekzém i ve vlasech, tam se jí to objevilo až teď ve 20 měsících, ale na tělo nám dala jen excipial, do vlasů nic. Ze zoufalství jsem jí ho mázla i tam(tedy spíš se o to jen snažila máme vlasatou princeznu), ale mám pocit, že ten jenom dobře mastí, nic víc. Teď sháním kde je v okolí nějaké dobré kožní, ale zatím slyším všude jen kritiku, nevýhoda venkova.

      Vymazat
    4. Na Excipial bacha - někomu pomáhá výborně, někoho naopak velmi dráždí. Já i Janek jsme ten druhý případ. Pokud to nemáte daleko do Prahy, doporučila bych již výše zmiňované ProSanum. Pokud ano, zkus hledat dobrého kožaře ve větším městě. Není to lékař, ke kterému člověk chodí co týden, takže se sem tam dojíždění někam dál dá většinou přežít a vyplatí se to.
      Držím palce.

      Vymazat
    5. Moje sestra měla opravdu hrozný ekzém ve vlasech, u kterého se střídalo suché a hnisavé období. Jediné, co jí pomohlo a pomáhá dlouhodobě (zkoušela kortikoidy, dehet, Biodermu atd.), je šampon od firmy Missiva. Je to česká firma, která vyrábí ekologicky šetrnou kosmetiku, prací prostředky atd. Kdybych neviděla ty markantní výsledky, tak je nepropaguji. Sestra má díky šamponu několik let klid, stejně tak maminka.
      http://www.missiva.cz/produkty/kosmetika/pece-o-vlasy/l02-vlasovy-sampon-na-lupy

      Vymazat
  4. Zenska jedna, chybela jsi mi! V abstaku sjizdim uz treti vecer Hrabosarium a mam pocit, ze ctu sve memoary :o) A ta fotka s Domestosem/Domestem? a Savem me rozsekala :o) a p.s. chudak potomce.. tak malej a tak trpici..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jeje, vzdyt to jsou :-) Hrabosarium je moje prvni dite a porad ho mam rada, zalohu nikdy nesmazu :-) I kdyz tehdy me treba to, ze ho objevil Blondaty hajzl, stala moznost vztahu s nim :-) A tak.

      Fotka byl momentalni napad, jako vetsinou :-))

      A mam radost, ze mel nekdo abstak. Tak nejak to hycka mou jesitnost :-))) (mela jsem byt chlap.) Dekuju :-)

      Vymazat
  5. Zrovna zítra jdu ke kožařce, co mám za boláky na obličiji fakt nechápu...tak se jí na to hned optám. Díky za tip ;-)

    Mamou-stylove.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  6. ahoj :) tak já už ho mám doma, po přečtení jsem neodolala. je fakt, že z nejhorší ,,puberty" už jsem venku, ale pusu mám poměrně splašenou pořád. musím říct, že si teda ještě dlouho budu zvykat na ten zápach, který mi asociuje lepidlo na papír, ale budiž, pro krásu se musí trpět :) ovšem je to paráda. po použití je plet krásně hebká, jemná, nemá tendenci se lesknout a pupínky se ihned (nebo skoro ihned) začnou vysušovat a ztrácet. sice je potřeba se po použití okamžitě natřít krémem, ale to asi po každém čistícím gelu, který má být na akné :) takže za mě také doporučuju.
    mockrát děkuji tedy za tip ;) Simonka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to byl fofr :-) doufám, že budeš spokojená i nadále !
      Snad si na ten pach zvykneš - mě nevadí, mě voní i Savo, ale je mi jasné, že většina lidí má trochu problém omývat si obličej něčím, co je skutečně cítit jako dezinfekce.

      Vymazat
  7. Mastičky na robátka jsou super, když je to zbaví exzému, vyrážek a opruzenin a neublíží jim to, nemůže to ublížit ani našim obličejům ne? Na pupínky nedám dopustit na Pityol. (Krom toho, že si spokojeně myju vlasy dětským šamponem.)

    OdpovědětVymazat
  8. Moje léčba od dr. Litvika = Cyteal a Xeracalm krém. Cyteal zničí kvasiky a bakterie, xeracalm promaže, takže kůže obnoví funkci bariéry.

    Alergologie mi nepomohla nikdy, za ty desítky let.

    OdpovědětVymazat
  9. Už se těším, až ho hned zítra nasadím na očistu tlapky naší 14leté fenky. Vloni jsme s kvasinkami v nášlapné plochy levé zadní bojovali 3/4 roku, vyzkoušeli kde co, utratili šílenou spoustu peněz. Teď v březnu se objevily ty samé problémy na té samé tlapce a je zajímavé, že naše veterinární kožařka si náhle (po roce!) uvědomila, že by mohl zabrat právě Cyteal. Už ten přípravek nijak nepáchne, dali mu krásně lesní vůni. Tak za týden se tady zase stavím a dám vědět, jak to s tlapkou vypadá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak jsem slíbila, tak jsem zpět se svou zkušeností. Původní vykousaná rána se zahojila po masti Betadine skvěle do týdne a ihned jsem začala aplikovat Cyteal. Pouze jsem gel skvělým kapátkem ve víčku hustě zakápla na postižená místa a pěkně napěnila,vzápětí strčila nohu pod vodu, vytřela a důkladně vyfénovala. A výsledek? Kdo nevyzkoušel, neuvěří. Za týden bylo po problému, už zase může spinkat bez náhubku, už zase lítá šťastná po světě! Jen kdyby byli veterináři více v obraze a studovali. A svoje poznatky by si mohli zapisovat, aby si mohli včas osvěžit paměť.

      Vymazat